linkedin-logo 2.png
Logo Twitter.png

//

FEATURED PROJECTS  //

 

Taking advantage from our multidisciplinary team of architects and engineers, we provide a distinctive point of view to our works in terms of design, sustainability and technology, avoiding problems and construction costs due to lack of coordination of the different parties.

Nanjing RNG horsetrack

 

Royal Nanjing Group will own the world’s largest racetrack with a capacity of 250,000 people and stables for 5,000 horses. It also includes seven restaurants, convention rooms, a shopping mall, an 888 room hotel, as well as 1,000 apartments.

 

In a project this size logistics is a key issue, either for transportation or internal workflows. This is the reason we gave such an importance to the units’ distribution over the ground. Moreover, energy consumption will be very high and therefore, both passive and active energy saving systems, are very important. Beyond energy consumption, in this case, the most relevant issue in terms of  sustainability will be health and pollution, which is a very negative aspect we often find in China and that may affect not only the people but also the horses. Among other solutions, we will use the traditional Chinese architecture and the wetlands in order to generate microclimates to control it.

Mix-Used development in Kuala Lumpur

 

Located in a privileged landscape, nearby a lake shore just few kilometres away from the city centre, the developer Country Heights will erect a complex consisting of four residential towers, a "street mall", a sports centre and a hospital.

 

The project faces towards the golf course and the lake turning its back to the highway. The treatment of different shopping routes through the mall is very important and seeks to transform the act of buying into a daily experience, where families may enjoy many recreational areas, the lakes, parks, shopping areas as well as semi-outdoor ​​"Food & Beverage" space. The lake it is not only used in terms of visual and recreational advantages, but also to apply innovative energy efficient solutions such as hydroelectric power generation with low head turbines, heat exchanging advantages due to the lower temperature of the lakes water at 80 meters depth, as well as a source of water to irrigate.

Mix-Used development in Johor Bahru

 

Located in a strategic junction between two highways, IMC will build a complex consisting of four residential towers, an office building, a shopping mall, "shop-offices" and a "street mall".

 

In this case, we were engaged because the client had received a previous proposal which made no distinction from the other mixed use developments in the surroundings where the car is the star and the public space is limited to parking and narrow sidewalks. To overcome that reality, we were asked for a fresh and original proposal.

 

First, we sought a disposition that would allow the site to create green and public spaces around the shop-offices leaving cars on the perimeter. A distribution that left the residential area as far as possible from the highway to minimize pollution and noise impact, and where the office building appeared as an icon in the intersection. The mall played with the curious shape of the highways U-turn. As for the design, we wanted to create a homogenous single unit as simple and clear as possible. This is why we adopted the horizontal lines as main instrument of design, sometimes in form of railings others in the form of balconies.

FOC restaurant project management in Singapore.

 

FOC is a restaurant designed by the Barcelona settled firm Lagranja Design, designed to highlight the Catalan origins of the chef, the Michelin star awarded Nandu Jubany.

 

B-barcelona has been commissioned by the designer to manage the project, monitoring the work, set construction details, review local regulations as well as the most complex task, obtaining the desired effect with those materials which are commonly used in Catalonia but not in Singapore.

Borneo Highlands Ressort

 

Settled in a magical landscape in the mountains of Sarawak, just in the border between Malaysia and Indonesia, surrounded by tropical forests, there is a Golf Resort owned by Country Heights. Poor planning and design has stained this place with low occupancy rates which lead it to relevant economic losses. A tourism development specialist company named Tourism & Leisure, was appointed by Country Heights to remake the resort’s business plan as well as provide it with a renovated and more effective marketing strategy. Complementing Tourism & Leisure effort, B-barcelona has been commissioned to design the new master plan of the resort, and perform the architectural design of the different pieces that will compose it. The resort will have a cultural and amusement core, two family oriented hotels, bungalows among the trees, a MICE brand hotel. The star site of the resort shall be a boutique hotel designed with a large cantilever floating over the cliff between Malaysia and Indonesia border and astonishing views overlooking the Kalimantan.

 

To ensure the resorts good performance, this shall be provided not only with an entertainment package but also an educational role, by proposing educating and entertainment activities for the whole family in order to approach them to the local autochthone nature, and help to protect and  restore the native flora and fauna such as the giant flowers or the orangutans.

 

Moreover, taking advantage of the resort’s high altitude and its milder temperatures compared to most  South East Asia, a high performance sport centre will be created. This will be focused aimed for amateur sport enthusiasts but specially for professional sport men and women.

Residential building in Yangon
 

Myanmar has recently opened its borders to international investment but the country has an important lack of infrastructures, not only in terms of transportation and communications, but also in such a basic thing as housing. Actually the urban planning has not evolved as fast as the construction booming, creating some atypical designs, as it happens in the case which concerns to us.

 

In this projects plot, it is allowed to build a nine-storey block keeping a distance to the plots limit as short as 1.5 meters. This means that the building will be very close and directly facing to the next building which leads us to an important lack of privacy and natural light. That is why the main feature of our project is to do angles on the side facades to get a more pleasant and intimate view.

 

Two other characteristics define our project. First of all, the usage of a well aging and traditional material in local terms such is the brick, in order to overcome the fast deterioration of buildings because of the poor quality of materials and unskilled labour in Myanmar. The second one is the usage of passive energy saving solutions, such as insulation, solar protection and ventilation to achieve comfortable spaces without air conditioning.

Facade Renovation  of an Office Building in Bangkok

 

The headquarter office of the largest business group in Thailand, CP Group, is located in the central Silom Street, facing the elevated train. We mention the elevated train because it influenced the design of the façade towards introducing the movement concept, which we solved with a simple solution. We used vertical strips arranged as triangles, so the train’s passengers shall have two different point of view depending from which way the train is coming. Depending on the side we approach the building we wanted to reflect the company’s philosophy, by thanking the people and the land for their well-doing. For this reason we have on one side of the faced a vertical garden representing the land, and in the other approach façade we proposed to represent piece of art from young local artists, that should be changed every six months to promote local culture and foster youth talent.

Transformation of an old Teak House in Chiang Mai

 

An old teak house, owned by Thai beverage group, is located on the border of Chiang Mai River, We were commissioned to design a restaurant attached to it keeping the ancient house as a monument. But the value of those type of buildings is not only in the outdoors but also in the interior, this is why we proposed to open a skylight and also use the inside as a dining room, as an exhibitor of the history of its flagship beer Chang as well as setting the kitchen outside to avoid cooking fires. This city is famous for its culture, this is why we wanted to create a culinary experience and we designed not only a restaurant but a “market-restaurant” where your lunch will start choosing the local products that will be the base of the food that you will at last eat. Also the visitor may participate by attending to a thai cuisine school, where he will learn how to cook in the traditional way..

LEITAT Technological Centre in Terrassa (Barcelona)

 

The new Technological Centre is located in a forest outside the city. The place was not chosen by chance. The job of those creative workers demands a relaxing, quiet and suggestive environment. Many of them spend all day there. They will have a dining bar and a basketball court to enjoy some time off.

 

The LEITAT philosophy is based on virtuality. The company itself is recreated and redesigned every day. The objectives of the research are constantly moving, therefore, the concept of flexibility dominates the project.

 

Furthermore, the Terassa City Council is very concerned with the environment conservation, and has restrictive measures prescribed when cutting trees or modifying the natural topography of the steep land surrounding centre. This is why the building by adapting its shape to the mountain and by the usage of a mirror photovoltaic façade, helps to make the building disappear through the forest.

 

Carles Cortadas worked on this project while he was partner of B01 arquitectes.

B-barcelona Consulting  / /  Global Technia
 

VENICE PIER.jpg